Paardentandarts Brabant

Vanaf welke leeftijd is een gebitsbehandeling nodig?

Vanaf de leeftijd van 2.5 - 3 jaar is een gebitsinspectie bij paarden wenselijk. Dan begint je paard namelijk met wisselen en kunnen eventuele afwijkingen al gecorrigeerd gaan worden. Voordat het paard wordt ingereden en aan een hoofdstel moet wennen, is ook een goed moment om een controle uit te laten voeren. Eventuele wolfskiesjes kunnen dan meteen verwijderd worden.

Waarom moet mijn paard naar de paardentandarts?

Het aloude gezegde, "no feet = no horse" kan men ook op de tanden toepassen, "no teeth = no horse". Op een goede, pijnvrije manier kunnen kauwen en eten is nummer één in paardenwelzijn. Paarden kauwen 13 tot 16 uur per dag. Als ze moeten kiezen tussen honger of pijn, kiezen ze er altijd voor om geen honger te hebben. Paarden zijn van oudsher prooidieren en geven daarom niet of slecht aan dat ze pijn hebben. Tandafwijkingen ontstaan zowel bij paarden in het wild als bij onze huisdieren. Haken, scherpe emaillepunten, onregelmatig kauwvlak, gebroken kiezen zorgen allemaal voor pijn bij het kauwen. Een paard met pijn in de mond is dus niet persé mager, maar neemt minder goed voedingsstoffen op, heeft ontstekingen en beschadigingen in de mond (verhoogd risico op gezondheidsproblemen) en wordt bij de prestaties die wij van hen vragen afgeleid door het ongemak in de mond.

Een paard dat probleemloos kan kauwen is dus een blijer paard!
Paard naar de tandarts

Hoe ziet een behandeling eruit?

Om een paard goed te kunnen behandelen is een goede sedatie onontbeerlijk. Ook bij brave paarden. Een mondinspectie is een onnatuurlijke procedure wat ook niet getraind kan worden. Bij de meeste dieren (denk aan onze katten en honden) is algemene narcose noodzakelijk om een gebit goed te kunnen beoordelen en te behandelen. Paarden kunnen we gelukkig gewoon wat versuffen wat maakt dat ze stilstaan, de tong rustig is en ze hun hoofd laten rusten waardoor we een goede blik in de mond kunnen werpen.

Sedatie voorkomt:

  • stress bij het paard (geen enkel paard zal het hoofd op een kussen leggen en het hoofd en tong onbeweeglijk houden zonder sedatie).
  • slecht werk (u kijkt altijd met mij mee en zult versteld staan van hoe ver zo’n rij tanden gaat en de details waar we op letten).
  • langdurige behandelingen (doordat 't paard meewerkt, is de behandeling sneller voorbij).
  • onnodig trauma (onverwachte bewegingen bij een ongesedeerd paard kunnen tijdens de behandeling schade geven aan wangen, tong en tandvlees).
Laat u niet foppen door de dierenarts (voor het blok te zetten) bij een routine bezoek even in de mond van uw paard te laten kijken, of een behandeling "wel nodig is". Er staan 24 kiezen in de mond en met even een blik werpen kun je met een beetje geluk alleen de voorste 8 zien (in een flits). Dat betekent dat je geen informatie hebt over de andere 16!